Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Világszép.hu

blogavatar

Csodás tájak, helyszínek, úti tippek, meghökkentő szokások, gasztronómiai furcsaságok. Elfeledett események, történelmi furcsaságok, hírességek eltitkolt históriája. Kitekintő a világra saját tapasztalat alapján. Hibák, amiket neked már nem kell elkövetned! Világszép.hu

Utolsó kommentek

Megmagyarázhatatlan pompa: valami bűzlik Bruneiben?

Brunei mini állama Borneó szigetén fekszik és egyetlen szárazföldi szomszédot tudhat magáénak, Malajziát. Ám ez nem volt mindig így, a holland gyarmatosítók előtt sokkal nagyobb kiterjedésű volt a ma már államformájában - Omán mellett - is egyedinek számító szultánság.

megmagyarazhatatlan

Tényleg apró ország, hiszen 5.765 km2-nyi területen 389.000 fő él, picit szerényebb körülmények között, mint az uralkodójuk.

A szultánt nehéz megajándékozni, mert kis túlzással élve úgy tartják: ami neki nincs, az nem is létezik.

megmagyarazhatatlan

Gyengéje az autógyűjtés, amit tökélyre fejlesztett. Annyi négykerekű járgánya van, hogy akár több éven át minden nap más-más verdával közlekedhet.

Vannak azonban nagy kedvencei. Jelenleg közel 1.000 Mercedes-Benz, 230 Rolls-Royce és 330 Ferrari boldog tulajdonosa.

Természetesen nem mehetünk el szó nélkül a szinte megmagyarázhatatlan pompában tündöklő szultáni palota mellett sem. Az 1.788 szobás ingatlan 257 fürdőszobájával áll az 1967 óta uralkodó Hassanal Bolkiah és családja szolgálatában.

Az ország neve eredetileg Negara Brunei Darussalam volt, melynek jelentése: A béke lakhelye. Ez egyszerűsödött le Brunei-re.

megmagyarazhatatlan

Természetesen a fővárosának neve sem hétköznapi: Bandar Seri Begawan, amit a helyiek praktikus okok miatt, csak BSB-nek rövidítenek.

megmagyarazhatatlan

Az olajkincsből meggazdagodott 28. brunei szultán, Omar Ali Saifuddien döntése szerint a fővárosban nem lehet magasabb épület a 44 m-re nyúló 1958-ban épített mecsetnél. Ez lett a veszte egy banképületnek, a felső emeletét le kellett bontani, mert megszegte a magassági szabályt.

megmagyarazhatatlan

Ha az országba lépünk felhangzik fel a köszönés: Salam, hiszen a lakosság 80%-a muszlim. A fennmaradó 20%-on osztoznak a buddhista, a keresztény és az ősi időket idéző törzsi vallások.

megmagyarazhatatlan

No de mi bűzlik Bruneiben?

Van egy gyümölcs, amely ha megérik lepotyog a fáról és nem ajánlatos veszélyes tüskés külsejéhez hozzáérni. De nem ez az egyetlen, ami óvatosságra int bennünket a duriánfával kapcsolatban.

megmagyarazhatatlan

A gyümölcs megmagyarázhatatlan okok miatt a helyiek kedvenc csemegéje. Viszont a turisták körében nem okoz osztatlan örömet a duriánnal való találkozás, egyenesen undorítónak tartják, hiszen már-már elviselhetetlen szagot áraszt. Így a szállodákban és a közlekedési eszközökön megtiltották a szállítását és a fogyasztását is.

megmagyarazhatatlan

Tovább

Ezt egy füvesember sem csinálta volna jobban

Ezt egy füvesember sem csinálta volna jobban!

7 tipp, amit a konyha szerelmeseinek tárunk most fel. Apróságnak tűnnek, de megmenthetik  akár a vasárnapi ebédet.

gyógynövény füves szárított ecet

A VILÁGSZÉP.HU YOUTUBE CSATORNÁJA: ITT

  1. A szárított füvek aromája erősebb, mint a frisseké. Egy evőkanál szárított fű két evőkanálnak felel meg.
  2. Fűszeres ecet elkészítéséhez egy marék friss fűszernövényt két hétig áztassunk 5-6 dl ecetben. Naponta rázzuk fel, majd szűrjük át egy jól zárható üvegbe.
  3. Füvek előkészítését ne vágódeszkán, késsel végezzük, hanem gyorsabb és hatékonyabb megoldás, ha egy konyhai ollóval egyenesen egy edénybe daraboljuk a füvet.
  4. A petrezselyemzöldet közvetlenül az étel elkészítése előtt adjuk hozzá, mert a főzéstől kesernyés lesz. Ha fokhagymaszagú a leheletünk, rágcsáljunk petrezselyemlevelet.
  5. A szárított tárkonyt használat előtt áztassuk meleg vízbe, hogy előjöjjenek az ízei.
  6. Fokhagyma tárolása olajban: hámozzuk meg a fokhagymagerezdeket, és tegyük őket olíva vagy valamilyen más olajba. A fokhagymát tartósító olajat később salátaöntethez használhatjuk.
  7. Ha pár szem rizst teszünk a sóba, akkor nem fog eltömődni a sószóró. Ha dupla adag ételt készítünk, akkor csak másfél annyi sót használjunk.

A VILÁGSZÉP.HU YOUTUBE CSATORNÁJA: ITT

gyógynövény füves szárított ecet

Tovább

Szicília, az olasz csizma elé gurult labda

Ki gondolná, hogy ez a gyönyörű szigetet az ókorban még burjánzó erdőségek tarkították. 

Világszép.hu YouTube csatornája meglepetésekkel- Iratkozz fel ITT

A szigetre elsőként érkező görög telepesek, majd a rómaiak is nagyfokú fakitermelésbe kezdet, amit nyugodtan mondhatunk erdőirtásnak is. Ez komoly nyomott hagyott Szicílián és örökre megváltoztatta annak megjelenését. Az erdők hiányában az eső lemosta a talajt és a talajerózió így megtette hatását és a mai utazó inkább sziklás, köves, gyér növényzettel tarkított  terepviszonyokat talál.

olasz Szicília Etna Vezúv maffiaolasz Szicília Etna Vezúv maffia

A görög alapítókon túl (Siracusa, Catania) a sziget gazdagságához hozzájárultak a karhágóiak (Lilybaum), rómaiak, a normannok és a spanyolok is.

Szicília csupa kézzel fogható történelem. Bármerre is megyünk csodás városokkal, természeti kincsekkel találkozunk. Palermo a főváros - amely egykoron II. Frigyes székhelye is volt - ad helyet a csodása Normann–palotának, annak Capella Palatina mozaikjával és sztalaktitmennyezetével. Nem is beszélve Taormináról az ókori kedvelt nyaralóhelyről, Messina dómjáról és Agrigentben a Héraklész-templomról. Végezetül essen szó Siracusáról, ahol Arkhimédész zseniális újító harci gépeivel megállította a rómaiakat.

Szicília sűrűn lakott szigetnek tekinthető, mert 25.708 km2-nyi területen közel 5 millió lakos él.

A Messinai-szoros választja el a szigetet a szárazföldtől, korábban ez valóban teljesen eltérő két világot különített el, napjainkban azonban a szicíliaiak felhagytak a zárkózott hozzáállással és a világ felé nyitott, közvetlen hangvétel hangsúlyozzák.

olasz Szicília Etna Vezúv maffia

Szicília nevének hallatán mindenkinek eszébe jut a maffia fogalma. Amit itt nem így neveznek, hiszen a bűnszervezetnek régiónként más neve van. Szicíliában: Cosa Nostra (jelentése: a mi ügyünk), Nápoly környékén: Camorra, Puglia környékén: Sacra Corona Unita, Calabriában Ndrangheta. Olaszországi  idegenvezetőnk óvott attól, hogy nyilvánosan kiejtsük ezeket a szavakat, mert a helyiek nem szeretik, ez ’amolyan mindenki tudja, de ki nem mondja’ tabu szó.

Egykoron az Etna tengerszinttel megegyező magasságban feküdt, ma azonban az állandóan aktív tűzhányó 3340 méterre magasodik. Míg  a Vezúv esetében egészen a kráter pereméig felmehetünk, addig az Etnánál ez nem javasolt és úgy tudom le is van zárva a turisták előtt, csak bizonyos távolságra lehet megközelíteni.

olasz Szicília Etna Vezúv maffia

A Döbbenet itt állt meg a láva cikkben látható, hogy milyen pusztítást végzett egy-egy kitörés. A gyanútlan turista megy a terepjárójával és egyszer csak hegyként magasodik előtte egy lávafal, lehetetlenné téve bármiféle közlekedést.

Az utóbbi 300 év leghosszabb kitörése a közelmúltban volt, hihetetlen de 1991 decemberétől 1993 márciusáig tartott. A helyiek megszokták a veszélyt és 1400 méter magasságig komoly mezőgazdasági tevékenységet végeznek.

Nyáron azok látogassanak Szicíliába, akik kedvelik a meleget, a mostani időszak pedig az enyhébb, igazi városnézős időt szeretőknek kedvez.

Főzőcske Játék a Világszép.hu FB oldalán: ITT

Tovább